Kotlety z ciecierzycy to zdrowa wersja kotletów. Zamiast tradycyjnych mięsnych kotletów polecam właśnie tą zdrowszą wersję, czyli kotlety z ciecierzycy panierowane w bułce tartej z lnem.
- 1 szkl ciecierzycy
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki otrąb
- czosnek granulowany
- pieprz
- sól
- bułka tarta ze złocistym lnem mielonym Oleofarm
Ciecierzycę zalać gorącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia wodę odlać, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Po ugotowaniu, odcedzić, a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i marchewkę zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do pasty z ciecierzycy dodać zeszkloną cebulkę wraz z marchewką, jajko, otręby oraz doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, pieprzem oraz solą. Masę dokładnie wymieszać i formować z niej kotleciki, które obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.
Pyszności Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńKotlety z ciecierzycy są pyszne.Polecam również;))
OdpowiedzUsuńMałgosiu bardzo apetyczne i zgrabne kotlety :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie próbowałam, ale wygląd zachęca jak najbardziej do konsumpcji :) Rewelacja Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńŚwietne kotleciki, chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńFajne kotleciki
OdpowiedzUsuń