środa, 10 czerwca 2015

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy to zdrowa wersja kotletów. Zamiast tradycyjnych mięsnych kotletów polecam właśnie tą zdrowszą wersję, czyli kotlety z ciecierzycy panierowane w bułce tartej z lnem.                                                      
Kotlety z ciecierzycy

  • 1 szkl ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki otrąb
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta ze złocistym lnem mielonym Oleofarm

Ciecierzycę zalać gorącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia wodę odlać, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Po ugotowaniu, odcedzić, a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i marchewkę zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do pasty z ciecierzycy dodać zeszkloną cebulkę wraz z marchewką, jajko, otręby oraz doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, pieprzem oraz solą. Masę dokładnie wymieszać i formować z niej kotleciki, które obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.

5 komentarzy:

  1. Kotlety z ciecierzycy są pyszne.Polecam również;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu bardzo apetyczne i zgrabne kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że nie próbowałam, ale wygląd zachęca jak najbardziej do konsumpcji :) Rewelacja Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne kotleciki, chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń