Czarny ryż z wątróbką w sosie curry to moja dzisiejsza propozycja na obiad. To jest jedno z tych dań, które przygotowuje się dość szybko i prosto, więc każdy może wypróbować, polecam :-)
Taki czarny ryż bio można zakupić w sklepie NATURO, a po wpisaniu kodu rabatowego EKO-NATURO dostaniecie rabat 5% na całe zakupy.
- 1 szkl czarnego ryżu bio Fresano
- 2 szkl wody
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 2 łyżki mąki
- 1 szkl wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki chilli
Ryż opłukać i zalać wrzącą wodą i wraz z solą gotować do całkowitego wchłonięcia wody.
Wątróbkę oczyścić, umyć i poprzekrawać na mniejsze kawałki. Każdy kawałek wątróbki obtoczyć mąką i podsmażać na oleju. Następnie dodać wodę, koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Wszystko razem dusić parę minut.
Gotowy ryż podawać z wątróbką w sosie. Ja całe danie posypałam jeszcze drobno posiekaną rzodkiewką.
Nigdy nie jadłam jeszcze czarnego ryżu, muszę wypróbować, a wątróbkę bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie, ja uwielbiam czarny ryż :-)
UsuńJestem za, Małgosiu :) Bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Beatko :-)
UsuńNie jadłam czarnego ryżu. Twoja kompozycja z wątróbką wygląda bardzo pomysłowo, smacznie i ciekawie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu polecam wypróbuj czarny ryż, ja go uwielbiam i dla mnie jest numerem 1 spośród wszystkich ryży :-)
UsuńWspaniałe danie Małgosiu ;) aż zrobiłam się głodna;)
OdpowiedzUsuńDzięki Justynko :-)
UsuńUwielbiam czarny ryż i to bardzo, pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak i ja Marzenko uwielbiam czarny ryż.
Usuń