poniedziałek, 15 czerwca 2015

Biszkopciki

Witajcie w tym nowym tygodniu. Mam nadzieję, że miło minął Wam ten piękny słoneczny weekend, a na osłodę poniedziałku zapraszam na biszkopciki oraz herbatkę z kwiatu hibiskusa, która zwana jest czerwonym złotem. Herbata ta w Egipcie jest wprost uwielbiana i pita zarówno na ciepło jak i na zimno. 
Hibiskus jest bogaty w wapń, witaminę C oraz sole mineralne. Pomaga w przeziębieniach, gorączce, wzmacnia odporność oraz wątrobę, działa przeciwzapalnie, leczy zaparcia i zaburzenia trawienne, oczyszcza organizm oraz ma działania antybakteryjne i moczopędne. 

Biszkopciki


  • 3 jajka
  • 8 dag cukru
  • 8 dag mąki
  • cukier puder do posypania
  • herbata kwiat hibiscusa Kłos-Pol

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać po trochu cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i ubić. Na koniec dodać przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą nasadką i wyciskać podłużne biszkopciki na przygotowaną blachę. Każdy biszkopcik oprószyć cukrem pudrem i pozostawić na kilka minut aby biszkopciki wchłonęły cukier. Następnie biszkopciki ponownie oprószyć cukrem pudrem i piec w temp. 180 st aż się zarumienią.

12 komentarzy:

  1. Domowe biszkopciki i pyszna herbatka to idealny sposób na udane popołudnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser nie tylko dla najmłodszych :) świetne te biszkopty Małgoś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne do pochrupania, a do tego herbatka, super połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym posiedziała na pikniku w takim towarzystwie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Biszkopty, jak cukierni, pyszne do owocowej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń