Witajcie w tym nowym tygodniu. Mam nadzieję, że miło minął Wam ten piękny słoneczny weekend, a na osłodę poniedziałku zapraszam na biszkopciki oraz herbatkę z kwiatu hibiskusa, która zwana jest czerwonym złotem. Herbata ta w Egipcie jest wprost uwielbiana i pita zarówno na ciepło jak i na zimno.
Hibiskus jest bogaty w wapń, witaminę C oraz sole mineralne. Pomaga w przeziębieniach, gorączce, wzmacnia odporność oraz wątrobę, działa przeciwzapalnie, leczy zaparcia i zaburzenia trawienne, oczyszcza organizm oraz ma działania antybakteryjne i moczopędne.
- 3 jajka
- 8 dag cukru
- 8 dag mąki
- cukier puder do posypania
- herbata kwiat hibiscusa Kłos-Pol
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać po trochu cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i ubić. Na koniec dodać przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą nasadką i wyciskać podłużne biszkopciki na przygotowaną blachę. Każdy biszkopcik oprószyć cukrem pudrem i pozostawić na kilka minut aby biszkopciki wchłonęły cukier. Następnie biszkopciki ponownie oprószyć cukrem pudrem i piec w temp. 180 st aż się zarumienią.
Domowe biszkopciki i pyszna herbatka to idealny sposób na udane popołudnie! :)
OdpowiedzUsuńzgadza się Malwinko :-)
UsuńDeser nie tylko dla najmłodszych :) świetne te biszkopty Małgoś :)
OdpowiedzUsuńDzięki Beatko :-)
UsuńŚwietne te ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko.
Usuńidealne do pochrupania, a do tego herbatka, super połączenie :-)
OdpowiedzUsuńsmakuje wyśmienicie :-)
UsuńChętnie bym posiedziała na pikniku w takim towarzystwie:)
OdpowiedzUsuńzapraszam Anitko :-)
UsuńBiszkopty, jak cukierni, pyszne do owocowej herbatki :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :-)
Usuń