Pyszne paszteciki z kruchego ciasta z nadzieniem ze szpinaku. Wyśmienite na ciepło jak i na zimno, świetnie sprawdzają się jako dodatek do czerwonego barszczu.
Ciasto:
- 40 dag mąki orkiszowej typ 700 Kłos-Pol
- 25 dag masła
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 150 ml wody
Nadzienie:
- 20 dag mrożonego szpinaku
- 10 dag twarogu
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- jajko
- czarnuszka
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem na stolnicy i zagnieść ciasto, które następnie rozwałkować i pokroić na 8 części, na każdy nakładać porcję farszu i zwijać paszteciki.
Nadzienie:
Szpinak rozmrozić i podsmażać na patelni, następnie dodać twaróg, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość podsmażać kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły, a następnie pozostawić do wystudzenia.
Gotowe paszteciki układać na blaszce do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w temp. 180 st do lekkiego zrumienienia.
Hmm zjadłabym takie z czerwonym barszczem :-)
OdpowiedzUsuń