Witam Was w to niedzielne piękne popołudnie, życzę Wam miłej i słonecznej dalszej niedzieli oraz zapraszam na szarlotkę z przepyszną aromatyczną zieloną herbatą z dodatkiem płatków róży, szafranu oraz nutą kwiatową Pink Fancy firmy Basilur
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl cukru
- 1 szkl kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 kg jabłek
- 3/4 kostki masła
Mąkę, cukier, kaszę manną oraz proszek wymieszać razem, a następnie podzielić na 3 części. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Spód dużej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Na dno tortownicy wsypać jedną część suchych składników, następnie wyłożyć połowę jabłek, posypać łyżeczką cynamonu, na to wyłożyć drugą część sypkich składników, następnie druga część jabłek, którą również posypać cynamonem i wsypać ostatnią część sypkich składników. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć równomiernie masło.
Piec w temp. 180 st przez 60 min. Podczas pieczenia położyć poziom niżej większą blaszkę, gdyż szarlotka może puszczać sok.
Uwielbiam i to bardzo :-)
OdpowiedzUsuńPyszna, robię identycznie!! :)
OdpowiedzUsuń