Po świątecznym objedzeniu dziś na obiad proponuję lekkie danie z kaszy czyli kulki z kaszy jęczmiennej w sosie pomidorowym.
- 2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej Kupiec
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- pieprz ziołowy
- sól
Sos pomidorowy:
- 1 szkl wody
- 50 dag przecieru pomidorowego
- 1/2 kostki rosołowej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- bazylia
- pieprz
- sól
Kaszę ugotować i pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać jajko i zblenderować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy, a następnie wyrobić na jednolitą masę, z której formować średniej wielkości kulki. Smażyć na głębokim tłuszczu.
Przecier pomidorowy wymieszać z wodą i zagotować wraz z kostką rosołową. Zagęścić go mąką i doprawić do smaku pieprzem, solą oraz bazylią.
Gotowe kulki z kaszy jaglanej podawać z sosem pomidorowym.
Przecier pomidorowy wymieszać z wodą i zagotować wraz z kostką rosołową. Zagęścić go mąką i doprawić do smaku pieprzem, solą oraz bazylią.
Gotowe kulki z kaszy jaglanej podawać z sosem pomidorowym.
Super danie Małgosiu, oj przyda się po świętach coś lekkiego :-)
OdpowiedzUsuńOj tak po tych świątecznych obżarstwach, czas na coś lekkiego :-)
UsuńPysznie podałaś kaszę- ja po warsztatach nabrałam nowej ochoty na kasze:)
OdpowiedzUsuń