wtorek, 7 kwietnia 2015

Kulki z kaszy jęczmiennej w sosie pomidorowym

Po świątecznym objedzeniu dziś na obiad proponuję lekkie danie z kaszy czyli kulki z kaszy jęczmiennej w sosie pomidorowym.

Kulki z kaszy jęczmiennej w sosie pomidorowym

  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej Kupiec
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • pieprz ziołowy
  • sól
Sos pomidorowy:
  • 1 szkl wody
  • 50 dag przecieru pomidorowego
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • bazylia
  • pieprz
  • sól

Kaszę ugotować i pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać jajko i zblenderować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy, a następnie wyrobić na jednolitą masę, z której formować średniej wielkości kulki. Smażyć na głębokim tłuszczu.
Przecier pomidorowy wymieszać z wodą i zagotować wraz z kostką rosołową. Zagęścić go mąką i doprawić do smaku pieprzem, solą oraz bazylią.
Gotowe kulki z kaszy jaglanej podawać z sosem pomidorowym.

3 komentarze:

  1. Super danie Małgosiu, oj przyda się po świętach coś lekkiego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak po tych świątecznych obżarstwach, czas na coś lekkiego :-)

      Usuń
  2. Pysznie podałaś kaszę- ja po warsztatach nabrałam nowej ochoty na kasze:)

    OdpowiedzUsuń