Dziś niedziela więc czas na coś słodkiego do kawusi. Polecam jabłecznik z mąki jaglanej, który jest prosty i szybki w wykonaniu, a dodatkowo bardzo smaczny, niskokaloryczny i jest doskonałą alternatywą dla osób dbających o dietę i unikających glutenu.
- 1,5 szkl mąki jaglanej Kłos-Pol
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego Kłos-Pol
- 1 łyżka błonnika kakaowego Kłos-Pol
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 3 jajka
- 1/3 szkl oliwy
- 4 duże jabłka
Białka oddzielić od żółtego. Wszystkie sypkie składniki wymieszać razem. Żółtka utrzeć z miodem na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać na przemian sypkie składniki i oliwę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone jabłka w kostkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do podłużnej blaszki i piec w temp. 180 st przez ok. 40 min.
Apetyczny i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńIle miodu?
OdpowiedzUsuń2 łyżki :-)
Usuńwspaniały jabłecznik, kiedyś robiłam podobny :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne to ciasto Małgosiu :-) super wygląda :-)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto!!! Z mąki jaglanej nie robiłam,a wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńKaszę jaglaną dodawałam do deserów i bardzo się sprawdza. Z t ą mąką to widzę, że też świetny wypiek Ci się udał. Mogę kawałek...?
OdpowiedzUsuńBardzo intrygujący kolor jabłecznika:D
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam ciasta z maka jaglaną, takia wersja szarlotki bardzo mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńpycha:) ciasto dla mnie. Ostatnio piekłam z mąki dla mojej rodzinki, a ja nie jem mąki, więc to ciasto dla mnie:)
OdpowiedzUsuń