Dziś chciałabym Wam polecić pyszne, chrupiące gofry holenderskie, które wspaniale nadają się na deser, i wyśmienicie smakują np. z dżemem brzoskwiniowym Orzech a dzieci wprost je uwielbiają :-)
- 30 dag mąki
- 8 dag cukru
- 2 jajka
- 10 dag margaryny
- 1/2 litra mleka
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- drzem brzoskwiniowy Orzech
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę rozpuścić. Żółtka roztrzepać z mlekiem, szczyptą soli oraz cukrem. Następnie dodawać na przemian mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz wystudzoną margarynę, cały czas ubijając. Na koniec ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Porcje ciasta nakładać do gofrownicy i piec gofry. Podawać z dżemem.
Jak ja lubię takie gofry;)
OdpowiedzUsuńAle mam smaka na gofra :)
OdpowiedzUsuńzapraszam ;-)
Usuńpyszne gofry!
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńAle kusisz, Małgoś!!! Dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMniam goferki, całe wieki ich nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńNiestety nie zaopatrzyłam się w gofrownicę. A szkoda, bo chętnie zjadłabym takie gofry :)
OdpowiedzUsuń