Dziś moja kolejna propozycja na domową szynkę z szynkowara firmy Tradismak. Tym razem przygotowałam szynkę wieprzowo-drobiową, która wyszła równie smaczna jak poprzednie szyneczki :-)
- 40 dag mielonej wieprzowiny
- 40 dag fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka peklosmaczka
- 4 łyżeczki przyprawy Szeherezada
Mięso mielone wymieszać z mięsem pokrojonym w kostkę. Dodać wszystkie przyprawy i wyrabiać przez dłuższą chwilę ręką. Następnie włożyć do szynkowara i odstawić do lodówki na 24h. Po tym czasie szynkowar włożyć do garnka z gorącą wodą, wyłożonego ściereczką, tak aby woda sięgała do wysokości 1-2 cm poniżej brzegów szynkowara. Gotować na małym ogniu, sprawdzając temperaturę mięsa termometrem. Parzyć przez 60 min, tak aby temp. mięsa utrzymywała się na 85 st. Następnie szynkowar pozostawić do wystygnięcia w gotowanej wodzie, a anstępnie wstawić go do lodówki na 24h. Po tym czasie wędlinę wyjąć z szynkowara i podawać na kanapki.
Ta szynka nie dość, że pyszna to ładnie wygląda. A to już raj dla oczu :)
OdpowiedzUsuńFajna szyneczka Małgosiu. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :-)
UsuńTeż robię sama wędliny, właśnie stygnie faszerowany kurczak. Nie ma to jak domowe wędlinki. Piękny egzemplarz :)
OdpowiedzUsuńDomoee wedliny sa pyszne. Twoja propozycja wyglada kuszaco ;)
OdpowiedzUsuń