niedziela, 22 lutego 2015

Budyń z tapioki z brzoskwiniami

Dziś na deser przygotowałam budyń z tapioki z brzoskwiniami. Mąka z tapioki, której użyłam uzyskiwana jest z manioku, który jest bardzo popularny w Afryce, gdzie stanowi podstawę codziennej diety. Mąkę można wykorzystywać do budyniów, kisieli, puddingów, a także do zagęszczania zup i sosów.

Budyń z tapioki


  • 2 g mąki z tapioki bio Fresano
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml mleka zwykłego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 2 brzoskwinie z puszki

Mleko wymieszać z mleczkiem kokosowym, mąką z tapioki oraz cukrem waniliowym, cynamonem i kardamonem.Wlać do garnka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Brzoskwinie pokroić w kostkę i gdy budyń będzie gotowy zdjąć go z ognia, dodać brzoskwinie i wymieszać. Przełożyć do miseczki i kilkoma kawałkami brzoskwini udekorować wierzch budyniu.

6 komentarzy: