Dziś na deser przygotowałam budyń z tapioki z brzoskwiniami. Mąka z tapioki, której użyłam uzyskiwana jest z manioku, który jest bardzo popularny w Afryce, gdzie stanowi podstawę codziennej diety. Mąkę można wykorzystywać do budyniów, kisieli, puddingów, a także do zagęszczania zup i sosów.
- 2 g mąki z tapioki bio Fresano
- 150 ml mleczka kokosowego
- 50 ml mleka zwykłego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 2 brzoskwinie z puszki
Mleko wymieszać z mleczkiem kokosowym, mąką z tapioki oraz cukrem waniliowym, cynamonem i kardamonem.Wlać do garnka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Brzoskwinie pokroić w kostkę i gdy budyń będzie gotowy zdjąć go z ognia, dodać brzoskwinie i wymieszać. Przełożyć do miseczki i kilkoma kawałkami brzoskwini udekorować wierzch budyniu.
Bardzo fajny pomysł :) Musze kupić tapiokę i wypróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńCudowny budyń Małgosiu, uwielbiam taki domowy :-)
OdpowiedzUsuńBo domowy najlepszy :-)
UsuńO takiej mace nie slyszalam. Domowy budyn jest nie do zastapienia ;)
OdpowiedzUsuńświetny, nietypowy budyń!
OdpowiedzUsuń