czwartek, 8 stycznia 2015

Sajgonki z mięsem mielonym

Sajgonki to jedno z moich ulubionych dań, w którym się po prostu zakochałam podczas podróży do Azji. Teraz bardzo często robię je w domu i w różnych postaciach. Dziś są to sajgonki z mięsem mielonym i z dodatkiem sosu do hamburgerów Develey, smakują wyśmienicie :-)

Sajgonki


  • papier ryżowy do sajgonek
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz
  • sól
  • sos hamburgerowy Develey

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie dodać do cebuli i razem podsmażyć. Następnie dodać mięso mielone i całość podsmażać, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać wszystkie przyprawy, całość jeszcze podsmażyć kilka minut i farsz pozostawić do wystudzenia. 
Do dużej miski wlać troszkę wody i zanurzać w niej arkusz papieru ryżowego, a następnie rozłożyć go na dużym talerzu, nakładać porcję farszu i delikatnie zwijać sajgonkę. Czynność tę powtarzać, aż do wyczerpania farszu.
W garnku rozgrzać dość sporą ilość oleju i smażyć w nim sajgonki na złoty kolor.
Gotowe sajgonki podawać na ciepło z sosem hamburgerowym.

7 komentarzy:

  1. nigdy ich nie jadłam..czas na zmiany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Agatko, są na prawdę rewelacyjne :-)

      Usuń
  2. Jadłam i bardzo mi smakowały, z różnym nadzieniem. Sama jeszcze nie robiłam. Pysznie wyglądają Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marzenko i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. O Małgorzato ja na to jak na lato :) Bardzo lubię chrupiące sajgonki nawet z naszym rodzimym nadzieniem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię sajgonki i nawet moje dzieci je uwielbiaja! Pozdrawiam ciepło!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwieeeelbiam!!! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń