Sajgonki to jedno z moich ulubionych dań, w którym się po prostu zakochałam podczas podróży do Azji. Teraz bardzo często robię je w domu i w różnych postaciach. Dziś są to sajgonki z mięsem mielonym i z dodatkiem sosu do hamburgerów Develey, smakują wyśmienicie :-)
- papier ryżowy do sajgonek
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pieprz
- sól
- sos hamburgerowy Develey
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie dodać do cebuli i razem podsmażyć. Następnie dodać mięso mielone i całość podsmażać, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać wszystkie przyprawy, całość jeszcze podsmażyć kilka minut i farsz pozostawić do wystudzenia.
Do dużej miski wlać troszkę wody i zanurzać w niej arkusz papieru ryżowego, a następnie rozłożyć go na dużym talerzu, nakładać porcję farszu i delikatnie zwijać sajgonkę. Czynność tę powtarzać, aż do wyczerpania farszu.
W garnku rozgrzać dość sporą ilość oleju i smażyć w nim sajgonki na złoty kolor.
Gotowe sajgonki podawać na ciepło z sosem hamburgerowym.
nigdy ich nie jadłam..czas na zmiany :)
OdpowiedzUsuńPolecam Agatko, są na prawdę rewelacyjne :-)
UsuńJadłam i bardzo mi smakowały, z różnym nadzieniem. Sama jeszcze nie robiłam. Pysznie wyglądają Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńO Małgorzato ja na to jak na lato :) Bardzo lubię chrupiące sajgonki nawet z naszym rodzimym nadzieniem.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sajgonki i nawet moje dzieci je uwielbiaja! Pozdrawiam ciepło!!!!
OdpowiedzUsuńUwieeeelbiam!!! Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń