niedziela, 25 stycznia 2015

Rafaello bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia to moja dzisiejsza propozycja na słodkości do niedzielnej kawki. Rafaello jest kremowe i przepysznie kokosowe. Polecam wszystkim smakoszom kokosu :-)

Ciasto kokosowe - rafaello

  • 2 duże paczki słonych krakersów
  • 2,5 szkl mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka wódki
  • 1 szkl wiórek kokosowych
  • 25 dag masła
  • chipsy kokosowe bio Fresano

1,5 szkl mleka zagotować wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka oraz obie mąki i zalać na gotujące się mleko i gotować budyń, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykryć szczelnie folią aluminiową i pozostawić do wystudzenia. 
Masło utrzeć na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wódkę oraz wiórki kokosowe i utrzeć.
Blaszkę wyłożyć krakersami, a następnie wyłożyć i rozsmarować 1/3 masy. W następnej kolejności ułożyć kolejną warstwę krakersów i wyłożyć masę. Całość wykładać w ten sposób, aby były 3 warstwy krakersów, a na wierzchu masa, którą posypać chipsami kokosowymi.
Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki do całkowitego stężenia.



13 komentarzy:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie, zaglądnę :-)

      Usuń
  2. Małgosiu te ciacho jest pyszne. Bardzo je lubię właśnie za kokosowy smak i aromat. Częstuje się kawałeczkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo Marzenko, częstuj się :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam kokos w ciastach. Twoje Rafaello jest świetne. A widok... już mam na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc zapraszam Krysiu na kawałeczek :-)

      Usuń
  4. Szczerze ? mnie to ciasto nie smakuje, jest przesłodzone i mdłe.Dla złamania słodkości, jedną warstwę przełożyłam kwaśnym dżemem ale i tak nie uważam ,że to ciasto warte czasu i pieniędzy. Może tylko ja jestem wybredna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz Renatko każdy ma swój gust i swoje smaki, jednemu coś smakuje a drugiemu nie. I tak też jest w tym przypadku, Tobie nie smakuje takie ciasto a mnie i mojej rodzinie bardzo smakuje ;-)

      Usuń