Kremowa zupa z dyni to moja kolejna propozycja na pyszną rozgrzewającą zupkę na chłodne jesienne dni.
- 60 dag dyni
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki śmietany
- 1/4 łyżeczki curry Skworcu
- 1/4 łyżeczki imbiru Skworcu
- gałka muszkatołowa Skworcu
- pieprz czarny Skworcu
- sól himalajska Skworcu
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w plasterki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w duże plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Przygotować bulion i do wrzącego przełożyć wszystkie podsmażone składniki. Całość gotować na małym ogniu 20 min, a po tym czasie wszystko zblenderować na jednolity krem. Zupę ponownie zagotować, dodać śmietanę oraz przyprawy doprawiając do smaku.
To jedna z moich ulubionych zup. Zawsze obowiązkowo z grzankami i prażonymi pestkami dyni. Pycha!
OdpowiedzUsuńMałgosiu ale pyszna zupka, taka słoneczna :-) bardzo lubię zupy a kremy są rewelacyjne :-)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja :-)
UsuńKochana! wykorzystałam Twój przepis na tortillę z kurczakiem i warzywami, ale podane w naleśnikach i powiem Ci , że było pysznie! domownikom bardzo smakowało. Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Basiu, że Tobie i Twoim bliskim smakowała moja wersja tortilli z kurczakiem i warzywami. Pozdrawiam Cię cieplutko :-)
UsuńUwielbiam takie zupki. Pisałam komentarz i mi wcięło :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.