niedziela, 5 października 2014

Kremowa zupa z dyni

Kremowa zupa z dyni to moja kolejna propozycja na pyszną rozgrzewającą zupkę na chłodne jesienne dni. 

Kremowa zupa z dyni


Dynię obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w plasterki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w duże plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Przygotować bulion i do wrzącego przełożyć wszystkie podsmażone składniki. Całość gotować na małym ogniu 20 min, a po tym czasie wszystko zblenderować na jednolity krem. Zupę ponownie zagotować, dodać śmietanę oraz przyprawy doprawiając do smaku.

6 komentarzy:

  1. To jedna z moich ulubionych zup. Zawsze obowiązkowo z grzankami i prażonymi pestkami dyni. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu ale pyszna zupka, taka słoneczna :-) bardzo lubię zupy a kremy są rewelacyjne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana! wykorzystałam Twój przepis na tortillę z kurczakiem i warzywami, ale podane w naleśnikach i powiem Ci , że było pysznie! domownikom bardzo smakowało. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Basiu, że Tobie i Twoim bliskim smakowała moja wersja tortilli z kurczakiem i warzywami. Pozdrawiam Cię cieplutko :-)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie zupki. Pisałam komentarz i mi wcięło :(
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń