piątek, 22 sierpnia 2014

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii to moja dzisiejsza propozycja na wegetariańskie śniadanie lub kolację. Ja podaję taki pasztet z pieczywem i różnego rodzaju musztardami.

Pasztet z cukinii


  • 3 szkl grubo startej cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szkl bułki tartej
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 1/4 szkl oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo:

Do grubo startej cukinii dodać, drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, żółty ser, bułkę tartą, olej, żółtka jajek, natkę pietruszki, majeranek, paprykę słodką oraz pieprz i sól do smaku, a następnie wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy z cukinii. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć do podłużnej blaszki keksowej, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Piec w temp. 180 st przez ok. 50 min.
Gotowy pasztet z cukinii wyśmienicie smakuje z musztardą Dijon i Bawarską firmy Develey


9 komentarzy:

  1. Podoba mi się pomysł na pasztet z cukinii. Chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Cukinie uwielbiam pod każdą postacią. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda. Jestem ciekawa smaku. Z chęcią wypróbuje :-) a musztardy smakowite :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny sposób na pasztecik, a te musztardy kocham i sama wykorzystuję zwłaszcza Dijon do sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry pomysł na lekkie śniadanko. z cukinią pasztet musi byc pyszny... Alez zanęciłaś...

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis :) na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń