Pasztet z cukinii to moja dzisiejsza propozycja na wegetariańskie śniadanie lub kolację. Ja podaję taki pasztet z pieczywem i różnego rodzaju musztardami.
- 3 szkl grubo startej cukinii
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szkl bułki tartej
- 20 dag startego żółtego sera
- 1/4 szkl oleju
- 3 jajka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- musztarda Dijon Develey
- musztarda Bawarska Develey
Do grubo startej cukinii dodać, drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, żółty ser, bułkę tartą, olej, żółtka jajek, natkę pietruszki, majeranek, paprykę słodką oraz pieprz i sól do smaku, a następnie wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy z cukinii. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć do podłużnej blaszki keksowej, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Piec w temp. 180 st przez ok. 50 min.
Gotowy pasztet z cukinii wyśmienicie smakuje z musztardą Dijon i Bawarską firmy Develey
Podoba mi się pomysł na pasztet z cukinii. Chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, polecam
UsuńŚwietny przepis. Cukinie uwielbiam pod każdą postacią. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo tak jak i ja, rownież pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńSuper wygląda. Jestem ciekawa smaku. Z chęcią wypróbuje :-) a musztardy smakowite :-)
OdpowiedzUsuńPolecam gdyż jest na prawdę bardzo smaczny.
UsuńFajny sposób na pasztecik, a te musztardy kocham i sama wykorzystuję zwłaszcza Dijon do sałatek :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na lekkie śniadanko. z cukinią pasztet musi byc pyszny... Alez zanęciłaś...
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) na pewno smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuń