piątek, 15 sierpnia 2014

Miodowe bułeczki

Miodowe bułeczki to moja kolejna propozycja na pyszne i chrupiące bułeczki na śniadanie. Wyśmienicie smakują oczywiście z miodem lub dżemem.

Bułeczki miodowe

  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 3/4 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:

Drożdże rozmieszać w niewielkiej ilości mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać miód, sól resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto, które następnie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formować małe bułeczki, które następnie układać na blaszce do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać prażonymi ziarnami Euforia, które są mieszanką ziaren słonecznika, konopi oraz dyni.
Bułeczki piec w temp. 200 st przez ok. 25 min, aż będą miały złoty kolor.


13 komentarzy:

  1. To ja Małgosiu poproszę jedną na śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pieczywo jest najlepsze:) Często robię, ale takich bułek jeszcze nie próbowałam. Muszę to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam już chlebki, czas na bułeczki. Twoje kuszą swoim wyglądem, więc kto wie... pewnie je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę jedną taką bułeczkę :-) wygląda pysznie :-) a dostałam pyszny miodek gryczany :-) połączenie smakowite :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam mniam .Pychotka na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, nie ma jak domowe bułeczki na weekendowe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pachnące bułeczki i zdrowy miodek -rewelacja w sam raz na śniadanko

    OdpowiedzUsuń