Miodowe bułeczki to moja kolejna propozycja na pyszne i chrupiące bułeczki na śniadanie. Wyśmienicie smakują oczywiście z miodem lub dżemem.
- 30 dag mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 3/4 szkl mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- prażone ziarna - Euforia - Ziarenkowo
Drożdże rozmieszać w niewielkiej ilości mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać miód, sól resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto, które następnie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formować małe bułeczki, które następnie układać na blaszce do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać prażonymi ziarnami Euforia, które są mieszanką ziaren słonecznika, konopi oraz dyni.
Bułeczki piec w temp. 200 st przez ok. 25 min, aż będą miały złoty kolor.
To ja Małgosiu poproszę jedną na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Elu :-)
UsuńDomowe pieczywo jest najlepsze:) Często robię, ale takich bułek jeszcze nie próbowałam. Muszę to zmienić.
OdpowiedzUsuńPiekłam już chlebki, czas na bułeczki. Twoje kuszą swoim wyglądem, więc kto wie... pewnie je zrobię :)
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną taką bułeczkę :-) wygląda pysznie :-) a dostałam pyszny miodek gryczany :-) połączenie smakowite :-)
OdpowiedzUsuńWięc zapraszam na bułeczki z tym miodkiem :-)
UsuńPychaste bułeczki :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam .Pychotka na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda
OdpowiedzUsuńMmm, nie ma jak domowe bułeczki na weekendowe śniadanko :)
OdpowiedzUsuńTeż porywam jedną...
OdpowiedzUsuńproszę bardzo :-)
UsuńPachnące bułeczki i zdrowy miodek -rewelacja w sam raz na śniadanko
OdpowiedzUsuń