poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Kurczak na słodko-ostro

Bardzo lubię mięsko z kurczaka i przyrządzam go na wiele sposobów. Moją dzisiejszą propozycją jest kurczak na słodko-ostro, który wyśmienicie smakuje z ryżem i ulubioną surówką.

Kurczak na słodko-ostro


Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso i wszystko razem smażyć 10 min. Dodać kurkumę, curry, słodką mieloną paprykę oraz wlać wodę i całość dusić na małym ogniu 20 min, aż potrawka będzie dość gęsta. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą oraz sosem Chimichurri i wrzucić rodzynki. Podusić jeszcze parę minutek i gotowe. 

10 komentarzy:

  1. Tak też lubię. A u nas dzisiaj piersi z kurczaka w wersji gulaszowej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko z kurkumą. Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. Na 2 zdjeciu widze Salse Argentynska pychota mam to w domku smakuje rewelacyjnie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak i kurkuma jak dla mnie bomba.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurkuma jak zawsze znakomicie się sprawdza. Na słodko i na wytrawnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ludzie przecież kurkuma nie ma smaku, ma natomiast piękny kolor za to się ją ceni.

    OdpowiedzUsuń