Bardzo lubię mięsko z kurczaka i przyrządzam go na wiele sposobów. Moją dzisiejszą propozycją jest kurczak na słodko-ostro, który wyśmienicie smakuje z ryżem i ulubioną surówką.
- 2 filety z kurczaka
- 2 cebule
- 300 ml wody
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka Skworcu
- 1 łyżeczka kurkumy Skworcu
- 1 łyżeczka curry Skworcu
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki Skworcu
- 10 dag rodzynek Skworcu
- Chimichurri argentyński sos pikantny Skworcu
- sól
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso i wszystko razem smażyć 10 min. Dodać kurkumę, curry, słodką mieloną paprykę oraz wlać wodę i całość dusić na małym ogniu 20 min, aż potrawka będzie dość gęsta. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą oraz sosem Chimichurri i wrzucić rodzynki. Podusić jeszcze parę minutek i gotowe.
Pychotka!!!
OdpowiedzUsuńTak też lubię. A u nas dzisiaj piersi z kurczaka w wersji gulaszowej. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRównież pyszny obiadek, pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńUwielbiam wszystko z kurkumą. Pyszności
OdpowiedzUsuńNa 2 zdjeciu widze Salse Argentynska pychota mam to w domku smakuje rewelacyjnie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj tak jest wyśmienita :-)
UsuńKurczak i kurkuma jak dla mnie bomba.
OdpowiedzUsuńKurkuma jak zawsze znakomicie się sprawdza. Na słodko i na wytrawnie. :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zestawienie smaków :)
OdpowiedzUsuńLudzie przecież kurkuma nie ma smaku, ma natomiast piękny kolor za to się ją ceni.
OdpowiedzUsuń