czwartek, 7 sierpnia 2014

Jogurtowe bułeczki

Jogurtowe bułeczki z pysznymi ziarenkami na wierzchu to moja dzisiejsza propozycja na pyszne śniadańko. Bułeczki po upieczeniu są chrupiące i pysznie smakują np. z dżemem lub miodem.

Jogurtowe bułeczki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 dag drożdży
  • 20 dag jogurtu naturalnego
  • 1/4 szkl mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko 
Dodatkowo:

Z drożdży, cukru oraz 2 łyżek mleka przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, mleko, jogurt, olej oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto, a następnie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formować małe bułeczki, które następnie układać na blaszce. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać prażonymi ziarnami Słoneczne Pola, które są mieszanką ziaren słonecznika, sezamu oraz siemienia lnianego.
Bułeczki piec w temp. 200 st przez ok. 25 min, aż będą miały ładny złoty kolor.


9 komentarzy:

  1. Takie śniadanie to rozumiem:) Uwielbiam bułeczki z posypką!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne bułeczki. Czy mogę zamówić na jutrzejsze śniadanie? Oj, zjadłabym do porannej kawy.....

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm wyglądają i pewnie smakują wyśmienicie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziarenka znam, są rewelacyjne. A buły wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają baaardzo smakowicie...

    OdpowiedzUsuń