Jogurtowe bułeczki z pysznymi ziarenkami na wierzchu to moja dzisiejsza propozycja na pyszne śniadańko. Bułeczki po upieczeniu są chrupiące i pysznie smakują np. z dżemem lub miodem.
- 50 dag mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 dag drożdży
- 20 dag jogurtu naturalnego
- 1/4 szkl mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 jajko
- prażone ziarna Słoneczne Pola - Ziarenkowo
Z drożdży, cukru oraz 2 łyżek mleka przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, mleko, jogurt, olej oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto, a następnie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formować małe bułeczki, które następnie układać na blaszce. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać prażonymi ziarnami Słoneczne Pola, które są mieszanką ziaren słonecznika, sezamu oraz siemienia lnianego.
Bułeczki piec w temp. 200 st przez ok. 25 min, aż będą miały ładny złoty kolor.
Wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie to rozumiem:) Uwielbiam bułeczki z posypką!
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki. Czy mogę zamówić na jutrzejsze śniadanie? Oj, zjadłabym do porannej kawy.....
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Krysiu :-)
UsuńNa śniadanie idealne :-)
OdpowiedzUsuńmmmm wyglądają i pewnie smakują wyśmienicie :))
OdpowiedzUsuńOj tak są pyszne, polecam :-)
UsuńZiarenka znam, są rewelacyjne. A buły wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają baaardzo smakowicie...
OdpowiedzUsuń