sobota, 7 czerwca 2014

Pizzerinki z makrelą

Dla wszystkich wielbicieli pizzy dziś proponuję pizzerinki, czyli małe pizze. Nadzienie może być różne, jakie kto lubi. A ja jako wielbiciel ryb polecam Wam pizzerinki z makrelą, smakują wyśmienicie :-)

Pizzerinki z makrelą


Ciasto:
  • 12 dag mąki
  • 1/4 szkl mleka
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii

Nadzienie:

Drożdże rozrobić w mleku wraz z cukrem oraz łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, czosnek, oregano, bazylię, olej oraz wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, które następnie odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać kółka, które następnie przełożyć do blaszki i podpiec w temp. 180 st przez 15 min.
W tym czasie przygotować ryby. Filety z makreli wyjąć z puszki z oleju i w miseczce rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Podpieczone pizzerinki posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano, bazylią oraz pieprzem. Na wierzch wyłożyć rozdrobnioną makrelę, następnie cebulę i piec kolejne 15 min. 
Na koniec pizzerinki posypać startym serem i zapiekać jeszcze parę minut, aby ser się roztopił.


8 komentarzy: