Dla wszystkich wielbicieli pizzy dziś proponuję pizzerinki, czyli małe pizze. Nadzienie może być różne, jakie kto lubi. A ja jako wielbiciel ryb polecam Wam pizzerinki z makrelą, smakują wyśmienicie :-)
Ciasto:
- 12 dag mąki
- 1/4 szkl mleka
- 2 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
Nadzienie:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka filetów z makreli z papryczką piri-piri w oleju GRAAL
- 1 cebula
- oregano
- bazylia
- pieprz
- 10 dag sera żółtego
Drożdże rozrobić w mleku wraz z cukrem oraz łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, czosnek, oregano, bazylię, olej oraz wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, które następnie odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać kółka, które następnie przełożyć do blaszki i podpiec w temp. 180 st przez 15 min.
W tym czasie przygotować ryby. Filety z makreli wyjąć z puszki z oleju i w miseczce rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Podpieczone pizzerinki posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano, bazylią oraz pieprzem. Na wierzch wyłożyć rozdrobnioną makrelę, następnie cebulę i piec kolejne 15 min.
Na koniec pizzerinki posypać startym serem i zapiekać jeszcze parę minut, aby ser się roztopił.
Musze to wyprobowac bo wyglada swietnie :)
OdpowiedzUsuńpolecam gdyż równie dobrze smakuje :-)
Usuńtakiej nazwy nie slyszalem fajna
OdpowiedzUsuńsmaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł :-) musi być smacznie :-)
OdpowiedzUsuńMusiały bardzo smakować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoj tak były pyszne i szybko zniknęły z talerzyków :-)
UsuńBajeczne są, jeszcze z rybą pasują do siebie idealnie :)
OdpowiedzUsuń