Smaczny słodki i zdrowy deser czyli pieczone jabłka z cynamonem. Można je jeść na ciepło lub na zimno, jak kto woli. Są na prawdę bardzo smaczne więc zachęcam do wypróbowania.
- 2 duże jabłka
- 4 łyżeczki miodu słonecznikowego Skworcu
- 2 łyżeczki cynamonu Skworcu
- 2 łyżeczki masła
- 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
Jabłka umyć, przekroić na pół i wyciąć ze środka gniazda nasienne, a następnie ułożyć w blaszce do zapiekania. Do otworów po gniazdach nasiennych włożyć po łyżeczce miodu. Następnie na każdą połówkę jabłka nałożyć po pół łyżeczki masła i całość jabłek posypać cynamonem. Na koniec jabłka podlać winem i piec w temp. 180 st przez 40 min.
Prosze o taki zestawik
OdpowiedzUsuńJabłka, cynamon i miód to super połączenie :) A jakże to smakuje.... ummm :)
OdpowiedzUsuńJa wycinam gniazda i wkładam łyżkę serka lub twarogu. Też pyszne :)
OdpowiedzUsuńwypróbuję i Twoją wersję, dzięki Elu :-)
UsuńBardzo lubię pieczone jabłuszka. Pozdrawiam Małgosiu
OdpowiedzUsuńMniam :-) uwielbiam jabłuszka pieczone :-)
OdpowiedzUsuń