poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Słodki pudding indyjski

Dziś poniedziałek i aby miło rozpocząć ten nowy tydzień, trzeba przekąsić coś słodkiego, więc polecam Słodki pudding indyjski :-)




Mleko podgrzać, dodać ryż, cukier oraz szafran i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż ryż wchłonie całe mleko. Migdały oraz pistacje drobno posiekać i większą połowę dodać do ryżu, dodać również sok z cytryny do smaku i wymieszać. Gotowy pudding przełożyć do pucharków, a wierzch posypać resztą posiekanych migdałów i pistacji.
Tak przygotowany słodki pudding indyjski można podawać na ciepło lub na zimno.


5 komentarzy:

  1. Nie mam pojecia jak smakuje szafran ale z tego co wiem jest dosyc drogi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szafran ma bardzo charakterystyczny orientalny smak, aromat i zapach. I masz racje jest dosyć drogi.

      Usuń
  2. Małgosiu bardzo tu u Ciebie "pachnąco" od razu jak się wejdzie :) jeśli masz ochotę zapraszam do siebie po wyróżnienie
    http://moje-asylium.blogspot.com/2014/04/kolejne-wyroznienie.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że mogę jeść tylko migdały... Pyszny przysmak. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń