Dziś poniedziałek i aby miło rozpocząć ten nowy tydzień, trzeba przekąsić coś słodkiego, więc polecam Słodki pudding indyjski :-)
- 10 dag ryżu jaśminowego Skworcu
- 2 szkl mleka
- 4 łyżki cukru
- 4 dag migdałów Skworcu
- 4 dag pistacji Skworcu
- mała szczypta szafranu Skworcu
- sok z cytryny
Mleko podgrzać, dodać ryż, cukier oraz szafran i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż ryż wchłonie całe mleko. Migdały oraz pistacje drobno posiekać i większą połowę dodać do ryżu, dodać również sok z cytryny do smaku i wymieszać. Gotowy pudding przełożyć do pucharków, a wierzch posypać resztą posiekanych migdałów i pistacji.
Tak przygotowany słodki pudding indyjski można podawać na ciepło lub na zimno.
Nie mam pojecia jak smakuje szafran ale z tego co wiem jest dosyc drogi
OdpowiedzUsuńSzafran ma bardzo charakterystyczny orientalny smak, aromat i zapach. I masz racje jest dosyć drogi.
UsuńMałgosiu bardzo tu u Ciebie "pachnąco" od razu jak się wejdzie :) jeśli masz ochotę zapraszam do siebie po wyróżnienie
OdpowiedzUsuńhttp://moje-asylium.blogspot.com/2014/04/kolejne-wyroznienie.html
Dziękuję i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńSzkoda, że mogę jeść tylko migdały... Pyszny przysmak. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń