Witajcie kochani u mnie znów dziś kuchnia indyjska, którą uwielbiam z uwagi na jej ostrość i kolorowość. Zapraszam Was na Ryż po indyjsku :-)
- 20 dag ryżu basmati Skworcu
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1/2 litra bulionu warzywnego
Ryż zalać bulionem, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę i zagotować. Ziele angielskie oraz gorczycę rozetrzeć na drobny proszek w moździerzu i dodać do ryżu wraz z kurkumą i ostrą papryką. Całość wymieszać i gotować pod przykryciem ok. 20 min. W razie zbytniego odparowania bulionu, dolać troszkę wody. Po tym czasie garnek z ryżem zdjąć z ognia, owinąć kocem i pozostawić na 15 min.
Ekstra pałeczki
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńZdrowiusieńko i to z takim dobrym ryżem
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)) Muszę koniecznie wypróbować:))
OdpowiedzUsuńPysznie i w słonecznym kolorze :) Pozdrawiam Megg :)
OdpowiedzUsuńRyż basmati uwielbiam. Kusi mnie więc zrobić go wg Twoje przepisu, właśnie po indyjsku :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki ryż! Jeśli luvisz gotować z makaronem to zapraszam do mnie na przepis miesiąca
OdpowiedzUsuńPozdrawiam