czwartek, 3 kwietnia 2014

Ryż po indyjsku

Witajcie kochani u mnie znów dziś kuchnia indyjska, którą uwielbiam z uwagi na jej ostrość i kolorowość.  Zapraszam Was na Ryż po indyjsku :-)

Ryż po indyjsku

  • 20 dag ryżu basmati Skworcu
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1/2 litra bulionu warzywnego

Ryż zalać bulionem, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę i zagotować. Ziele angielskie oraz gorczycę rozetrzeć na drobny proszek w moździerzu i dodać do ryżu wraz z kurkumą i ostrą papryką. Całość wymieszać i gotować pod przykryciem ok. 20 min. W razie zbytniego odparowania bulionu, dolać troszkę wody. Po tym czasie garnek z ryżem zdjąć z ognia, owinąć kocem i pozostawić na 15 min.


7 komentarzy:

  1. Zdrowiusieńko i to z takim dobrym ryżem

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie:)) Muszę koniecznie wypróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i w słonecznym kolorze :) Pozdrawiam Megg :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryż basmati uwielbiam. Kusi mnie więc zrobić go wg Twoje przepisu, właśnie po indyjsku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię taki ryż! Jeśli luvisz gotować z makaronem to zapraszam do mnie na przepis miesiąca
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń