środa, 26 marca 2014

Udka kurczaka z zielonym chilli i rodzynkami


Radżastan to kulinarna stolica Indii i to właśnie tam można spróbować wspaniałych aromatycznych dań, które są ucztą dla naszego podniebienia.

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem, który pochodzi właśnie z Radżastanu i są to udka kurczaka z zielonym chilli i rodzynkami.

Kurczak z zielonym chilli i rodzynkami


Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać sól, kurkumę oraz zielone chilli i dokładnie całość wymieszać. Wlać ciepłą wodę, włożyć udka i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu 30 min. Po tym czasie dodać rodzynki, dokładnie wymieszać i od razu podawać.


15 komentarzy:

  1. Nie jestem amatorką mięsiwa na słodko, ale smaki podczas obróbki fajnie się przenikają i myślę, że po hindusku też jest pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepisik, nawet na moja dietkę się nadaje :) ciekawa jestem czym różni się zielone chilli od czerwonego, oprócz koloru oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aromatem oraz ostrością, do tego dania musi być właśnie zielone chilli :-)

      Usuń
  3. Dla mnie nowe smaki to nowe wyzwanie. Ciekawa jestem smaku tak przyrządzonych udek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne połączenie , muszą być bardzo smaczne
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. odważne połączenie, ale mięsko wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm to co lubię mięsko z odrobiną słodkosci :))

    OdpowiedzUsuń
  8. przygotowałem to danie z ryżem z przyprawami. Bardzo smaczne , Piotrek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało, pozdrawiam :-)

      Usuń
  9. Uwielbiam orientalną kuchnię! Aromat orientalnej mieszanki przypraw! Trafiłam szukając pomysłu na obiad- będę Cię często podglądać! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię bardzo serdecznie i zapraszam do częstego zaglądania do mnie :-)

      Usuń