Dziś chciałabym Wam zaproponować i polecić bardzo smaczny ryżowy deser indyjski.
- 10 dag ryżu jaśminowego Skworcu
- 4 łyżki śmietany
- 1 szkl mleka
- 4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki ulubionego dżemu lub marmolady
- 1 łyżka wody
Śmietanę podgrzać, dodać do niej ryż, następnie dodać mleko, cukier oraz kardamon. Całość gotować na małym ogniu ok. 1/2h co chwilę mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn i uzyska dość gęstą konsystencję.
Ulubiony dżem lub marmoladę podgrzać i wymieszać z wodą.
Gotowy ryż przełożyć do pucharków i polać przygotowanym dżemem lub marmoladą.
Mniam :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSpotkałam ostatnio ryż jaśminowy. Widzę, że można z niego świetny deser przygotować :)
OdpowiedzUsuńDeser - pierwsza klasa :) Bardzo lubię takie proste przepisy :)Pozdrawiam Meggy :)
OdpowiedzUsuńmmmmm mniam:)
OdpowiedzUsuńBardzo przyjemnie tutaj :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie:
http://tematyczniekosmetycznie.blogspot.com/ :)
Kuszący ryżowy deserek a tu już pora iść spać.
OdpowiedzUsuńPyszny ryż i do tego jeszcze kardamon :) jestem w niebie ;)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńJaki fajny. smakowity deserek :) Małgosiu polecam placuszki z gotowanego ryżu bardzo smaczne i lekkie :)
OdpowiedzUsuń