poniedziałek, 24 marca 2014

Ryżowy deser indyjski



Dziś chciałabym Wam zaproponować i polecić bardzo smaczny ryżowy deser indyjski.

Deser ryżowy indyjski


  • 10 dag ryżu jaśminowego Skworcu
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 szkl mleka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki ulubionego dżemu lub marmolady
  • 1 łyżka wody

Śmietanę podgrzać, dodać do niej ryż, następnie dodać mleko, cukier oraz kardamon. Całość gotować na małym ogniu ok. 1/2h co chwilę mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn i uzyska dość gęstą konsystencję. 
Ulubiony dżem lub marmoladę podgrzać i wymieszać z wodą.
Gotowy ryż przełożyć do pucharków i polać przygotowanym dżemem lub marmoladą.


9 komentarzy:

  1. Spotkałam ostatnio ryż jaśminowy. Widzę, że można z niego świetny deser przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser - pierwsza klasa :) Bardzo lubię takie proste przepisy :)Pozdrawiam Meggy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przyjemnie tutaj :)

    Zapraszam do siebie:
    http://tematyczniekosmetycznie.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszący ryżowy deserek a tu już pora iść spać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny ryż i do tego jeszcze kardamon :) jestem w niebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki fajny. smakowity deserek :) Małgosiu polecam placuszki z gotowanego ryżu bardzo smaczne i lekkie :)

    OdpowiedzUsuń