niedziela, 30 marca 2014

Pieczone udka kurczaka z farszem owocowym


Witajcie kochani, na dzisiejszy niedzielny obiad chciałabym Wam zaproponować kurczaka na sposób afrykański czyli Pieczone udka kurczaka z farszem owocowym.

Pieczony kurczak faszerowany owocami


Marynata:
  • sok i skórka z 1/2 pomarańczy
  • sok i skórka z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka imbiru Skworcu 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
Nadzienie:

Podana ilość marynaty oraz nadzienia wystarczy na 3 udka, z których należy usunąć kości.

Marynata:
Skórki z pomarańczy oraz limonki umyć i zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę, a ziele angielskie rozetrzeć na proszek w moździerzu. Wszystkie składniki razem wymieszać i obtaczać udka kurczaka na zewnątrz i w środku w marynacie i odstawić na 1 h do lodówki.

Nadzienie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić wraz z drobno posiekanym czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Ziele angielskie oraz kolendrę rozetrzeć w moździerzu i dodać do cebuli wraz z imbirem, cynamonem i chilli. Owoce pokroić w kostkę i również dodać do cebuli. Całość dokładnie wymieszać i podsmażać kilka minut, aby smaki się połączyły. 

Gdy nadzienie wystygnie faszerować nim udka, spinając wykałaczkami. Udka ułożyć w brytfannie do zapiekania, polać oliwą i posypać solą. Piec w temp. 180 st przez ok. 50 min. 


4 komentarze:

  1. ciekawy pomysł na nadzienie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie. Pewnie mojemu Mężowi również by zasmakowały. Apetycznie wygląda takie udko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę takie upichcić, wygląda smakowicie : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo jestem ciekawa smaku z tak bogatą marynatą. Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń