Witajcie kochani, na dzisiejszy niedzielny obiad chciałabym Wam zaproponować kurczaka na sposób afrykański czyli Pieczone udka kurczaka z farszem owocowym.
Marynata:
- sok i skórka z 1/2 pomarańczy
- sok i skórka z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka imbiru Skworcu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki chilli
- 5 szt ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
Nadzienie:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 jabłka
- 2 łyżki rodzynek Skworcu
- 6 śliwek suszonych Skworcu
- 6 moreli suszonych Skworcu
- 1 łyżeczka imbiru Skworcu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kolendry
Podana ilość marynaty oraz nadzienia wystarczy na 3 udka, z których należy usunąć kości.
Marynata:
Skórki z pomarańczy oraz limonki umyć i zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę, a ziele angielskie rozetrzeć na proszek w moździerzu. Wszystkie składniki razem wymieszać i obtaczać udka kurczaka na zewnątrz i w środku w marynacie i odstawić na 1 h do lodówki.
Nadzienie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić wraz z drobno posiekanym czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Ziele angielskie oraz kolendrę rozetrzeć w moździerzu i dodać do cebuli wraz z imbirem, cynamonem i chilli. Owoce pokroić w kostkę i również dodać do cebuli. Całość dokładnie wymieszać i podsmażać kilka minut, aby smaki się połączyły.
Gdy nadzienie wystygnie faszerować nim udka, spinając wykałaczkami. Udka ułożyć w brytfannie do zapiekania, polać oliwą i posypać solą. Piec w temp. 180 st przez ok. 50 min.
ciekawy pomysł na nadzienie:)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie. Pewnie mojemu Mężowi również by zasmakowały. Apetycznie wygląda takie udko :)
OdpowiedzUsuńMuszę takie upichcić, wygląda smakowicie : )
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa smaku z tak bogatą marynatą. Muszę wypróbować
OdpowiedzUsuń