Ciasto:
- 30 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 10 dag cukru
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 20 dag powideł śliwkowych
- 10 dag rodzynek
- 10 dag orzechów
- 7 białek
- 2 łyżki cukru
Krem:
- 2 szkl mleka
- 3/4 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 żółtka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30 dag masła
Ciasto:
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka oraz margarynę. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na dwie części. Każdą połówkę ciasta rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciastach rozsmarować powidło śliwkowe i posypać je rodzynkami i posiekanymi orzechami.
Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem i wyłożyć na wierzch ciast na bakalie. Piec w temp. 180 st przez 25 min.
Krem:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym. W drugiej szklance mleka roztrzepać żółtka, budyń oraz oba rodzaje mąki i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając aż do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po trochu wystudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny.
Krem rozsmarować na placku na piance i przykryć drugim plackiem, pianką do kremu.
Wierzch ciasta polać polewą i dowolnie udekorować.
Smacznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńJaki aaaaaaaapetyczny, ślinka leci....
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :):)
Tapenda
Bakaliowe...uwielbiam. Patrząc na takie pyszności trudno obiecać sobie dietę :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje :) Do kawki -pyszny dodatek, ale trudniej przejść na dietę po czwartkowym obżarstwie :D Pozdrawiam Meggy :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne to ciasto.
OdpowiedzUsuńŁooooj wszystko co z kremem moje! :D Mnaim
OdpowiedzUsuńups...a ja nie przepadam za bakaliami :P
OdpowiedzUsuńBardzo fajne to ciasto, chętnie wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńjakie pyszności, patrzenie to istna tortura! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
Uwielbiam takie kremowe ciacha i bakalie, pyycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMam w lodówce marchewkowe z kremem, ale tym też bym nie pogardziła:))) Dziękuję za wizytę:)
OdpowiedzUsuńApetyczny kawałek. Bardzo dobrze dobrane składniki - ja uwielbiam takie połączenie.
OdpowiedzUsuń