czwartek, 27 lutego 2014

Pączki z różą

Dziś tłusty czwartek, a więc muszą być pączusie, u mnie tradycyjnie pączki z różą :-)
A Wy z jakim nadzieniem lubicie pączki???

Pączki z różą

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 1/2 litr mleka
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wódki
  • szczypta soli
  • 50 dag marmolady z róży

Z drożdży, łyżki cukru, pół szklanki mleka oraz 15 dag mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, żółtka, resztę mleka, sok z cytryny oraz wódkę i wyrabiać ciasto. Margarynę rozpuścić, wystudzić i dodać do ciasta, ciągle je wyrabiając. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i będzie odstawać od ręki. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać pączki, które następnie odłożyć na ściereczkę i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Upieczone pączki osączyć na papierowym ręczniku, a następnie szprycą nadziewać ich marmoladą różaną.
Gotowe pączki oprószyć cukrem pudrem. 


8 komentarzy:

  1. Pączki z różą są najsmaczniejsze i chyba też najładniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Róża the best

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje pączusie absolutnie pyszne. Uwielbiam, jak jest dużo nadzienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja juz mam na dzis dosyc paczkow 12 szt :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To chyba tłusty czwartek bo wszędzie pączki :) Twoje wyglądają rewelacyjnie ze smakowitym nadzieniem
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu ale zgrabne te pączusie, jak od cyrkla :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja uwielbiam pączki ale tylko z budyniem :P

    OdpowiedzUsuń