Dziś tłusty czwartek, a więc muszą być pączusie, u mnie tradycyjnie pączki z różą :-)
A Wy z jakim nadzieniem lubicie pączki???
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 1/2 litr mleka
- 10 dag margaryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wódki
- szczypta soli
- 50 dag marmolady z róży
Z drożdży, łyżki cukru, pół szklanki mleka oraz 15 dag mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, żółtka, resztę mleka, sok z cytryny oraz wódkę i wyrabiać ciasto. Margarynę rozpuścić, wystudzić i dodać do ciasta, ciągle je wyrabiając. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i będzie odstawać od ręki. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać pączki, które następnie odłożyć na ściereczkę i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Upieczone pączki osączyć na papierowym ręczniku, a następnie szprycą nadziewać ich marmoladą różaną.
Gotowe pączki oprószyć cukrem pudrem.
Pączki z różą są najsmaczniejsze i chyba też najładniejsze :)
OdpowiedzUsuńRóża the best
OdpowiedzUsuńTwoje pączusie absolutnie pyszne. Uwielbiam, jak jest dużo nadzienia.
OdpowiedzUsuńJa juz mam na dzis dosyc paczkow 12 szt :-)
OdpowiedzUsuńWow to naprawdę tłusty czwartek u Ciebie :-)
UsuńTo chyba tłusty czwartek bo wszędzie pączki :) Twoje wyglądają rewelacyjnie ze smakowitym nadzieniem
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Małgosiu ale zgrabne te pączusie, jak od cyrkla :)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam pączki ale tylko z budyniem :P
OdpowiedzUsuń