Podróże

niedziela, 1 lipca 2018

Dżem z wiśni i porzeczek

Pozostając w temacie przetworów owocowych, dzielę się dziś z Wami przepisem na wyśmienity dżem z wiśni oraz czerwonej i czarnej porzeczki.

dżem z wiśni i porzeczek


  • 1 kg wiśni
  • 1 kg czerwonej porzeczki
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 2 kg cukru

Owoce umyć, wiśnie wydrylować. Wiśnie włożyć do garnka z grubym dnem, przykryć i dusić na małym ogniu, aż sok trochę wyparuje, a wiśnie się rozgotują, ale będą miały jeszcze widoczne całe kawałki. Oba rodzaje porzeczek włożyć do drugiego garnka z grubym dnem, przykryć i również dusić na małym ogniu, aż się rozgotują i wówczas przetrzeć ich przez sito. Rozgotowane wiśnie połączyć z przetartym musem porzeczkowym, dodać cukier i całość gotować na małym ogniu około 30-40 min. Po tym czasie dżem przelewać do słoików, zakręcić, ustawić do góry dnem i przykryć grubym kocem. Słoiki pozostawić tak do całkowitego wystudzenia.


1 komentarz:

  1. W ubiegłym roku też robiłam dżem. Ale zamiast wiśni użyłam agrestu. Wyszedł przepyszny. A to moje pierwsze przetwory w życiu. Mam nadzieję, że w tym roku pójdzie sprawniej i wyjdzie pyszniej.

    OdpowiedzUsuń