Podróże

sobota, 30 czerwca 2018

Dżem z czerwonej porzeczki

Sezon owocowy w pełni, a więc czas na owocowe przetwory :-) Dziś dzielę się z Wami przepisem na przepyszny dżem z czerwonej porzeczki, koniecznie przygotujcie bo jest wyśmienity :-)

dżem z czerwonej porzeczki


  • 1 kg czerwonej porzeczki
  • 60 dag cukru

Porzeczki umyć, przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić na bardzo małym ogniu pod przykryciem, aż porzeczki się rozgotują i będą miękkie. Po tym czasie całość przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Do przetartego musu dodać cukier i całość gotować na małym ogniu przez około 20 min. Gotowy dżem przelewać do słoiczków, zakręcić, ustawić do góry dnem, przykryć grubym kocem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

1 komentarz:

  1. taki dżem to nie tylko smakowitość, ale samo zdrowie, warto więc mieć to w swoich zapasach

    OdpowiedzUsuń