Podróże

sobota, 16 czerwca 2018

Wiśnie karmelizowane

Karmelizowane wiśnie to idealny dodatek do ciast i deserów. Oprócz drylowania przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu. Teraz przygotowane będą cieszyły nas swoim smakiem podczas mroźnych zimowych dni.




  • 1 kg wiśni
  • 1 kg cukru

Wiśnie umyć i wydrylować. Najlepiej wieczorem zasypać cukrem i pozostawić na 12 h. Rano wiśnie od momentu zagotowania gotować 5 min, wyłączyć i pozostawić na 12 h. Wieczorem wiśnie ponownie gotować 5 min. Czynność tę powtarzać przez 3 kolejne dni. Trzeciego dnia wieczorem wiśnie po zagotowaniu przełożyć do słoiczków, zakręcić i ułożyć do góry dnem przykrywając je kocem, aż do całkowitego wystudzenia.

4 komentarze:

  1. Kiedyś tak robiła moja Mama. To wspaniałe wiśnie. Potrzeba tylko odrobinę cierpliwości, ale jest to wynagrodzone, kiedy w zimie otworzy się taki słoiczek. Ummm… mniam, mniam. Dobrze, że przypomniałaś o tym sposobie przetworzenia wiśni. Muszę też zrobić. Miłego tygodnia Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Prawdziwa rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super dodatek do ciast :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mam dokładnie to samo odczucie! Bez dwóch zdań :D

    OdpowiedzUsuń