Podróże

niedziela, 10 czerwca 2018

Ciasto truskawkowe z kruszonką

Sezon truskawkowy trwa, a więc nie może zabraknąć ciasta z truskawkami. Klasyczne ciasto z kruszonką idealne do popołudniowej niedzielnej kawki, polecam :-)

Ciasto truskawkowe z kruszonką


Ciasto:

  • 1 czubata szkl mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 dag margaryny
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy

Kruszonka:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag margaryny 

Dodatkowo:
  • 70 dag truskawek

Ciasto:
Margarynę utrzeć dokładnie z cukrem, a następnie ciągle ucierając dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać oba rodzaje mąki i utrzeć. 


Kruszonka:
Do miski wsypać mąkę, cukry oraz dodać rozpuszczoną margarynę i palcami formować kruszonkę.

Ciasto rozsmarować w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, poukładać na nim dosyć gęsto połówki truskawek i posypać kruszonką. Piec w temp. 180 st przez około 40 min. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię tematykę, która znajduje się na tym blogu. Jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń