Podróże

sobota, 14 lipca 2018

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii to wyśmienity dodatek do wielu dań. Jest wyjątkowo smaczny i sprawdza się również jako sos do makaronu. Koniecznie wypróbujcie, a z pewnością nie będziecie mogli się od niego powstrzymać :-)

ketchup z cukinii


  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 szkl octy 10%
  • 2 średnie koncentraty pomidorowe
  • sól
  • pieprz


Cebule oraz cukinie obrać, zetrzeć na tarku o grubych oczkach, posolić i odstawić na 6h. Po tym czasie dodać cukier i gotować 20 min, mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać słodką i ostrą paprykę, ocet,  a także koncentraty pomidorowe oraz pieprz do smaku. Całość gotować 10 min, a następnie zblemderować blenderem na jednolitą masę. Gorący ketchup nakładać do słoików, zakręcić, ustawiać do góry dnem i przykryć kocem. Pozostawić do wystudzenia, a następnie przenieść do spiżarki.


2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł, warto wypróbować, prezentuje się bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgoś ściągam przepis, dziękuję. Mam w tym roku masę cukinii i nie wiem co z nią zrobić, tzn. już wiem :)

    OdpowiedzUsuń