Podróże

sobota, 10 lutego 2018

Śledzie w śmietanie z ogórkiem, jabłkiem i cebulką

Uwielbiam śledzie w każdej postaci i dziś ma dla Was propozycję na przygotowanie pysznych śledzi w śmietanie z dodatkiem ogórków, cebulki i jabłka, są po prostu przepyszne :-)

Śledzie w śmietanie


  • 50 dag filetów śledziowych solonych
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 cebule
  • 2 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • śmietana 18%

Zalewa: 
  • 2 szkl wody
  • 1/3 szkl octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Śledzie zalać zimną wodą i moczyć przez 2h, a następnie pokroić na kawałki. Składniki zalewy zagotować i wrzucić do niej pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, gotować 5 min, a następnie odcedzić. Ogórki oraz jabłko pokroić w drobną kosteczkę. Wystudzoną cebulę, ogórki, jabłko oraz śledzie wymieszać razem, dodać śmietanę (w ilości wg uznania), doprawić do smaku pieprzem i solą i całość wymieszać. Tak przygotowane śledzie schłodzić w lodówce przed podaniem.

7 komentarzy:

  1. Pomysł na śledzie jak raz na czasie. Prezentują się bardzo apetycznie. Przepis łatwy, szybki w wykonaniu, a danie wyśmienite bardzo lubiane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak ta wersja śledzików jest chyba najbardziej lubiana przez wszystkich :-)

      Usuń
  2. Bardzo pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat w domu śledzie to muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam śledzie. U mnie też dzisiaj śledzie, ale chętnie poczęstowałabym się Twoimi, bo na sam widok ślinka cieknie :)
    Miłego dnia Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak śledzikiem to ja nie pogardze :)

    OdpowiedzUsuń