Podróże

czwartek, 8 lutego 2018

Pączki wiedeńskie

Dziś tłusty czwartek, a więc obowiązkowo muszą być pączki. U mnie dziś królują pączki wiedeńskie, delikatne z cytrynowym lukrem po prostu rozpływają się w ustach, polecam :-)

pączki wiedeńskie


  • 2 szkl wody
  • 15 dag masła
  • 2 szkl mąki
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka spirytusu
Lukier:
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody
W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Następnie zmniejszyć ogień i wsypać mąkę cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto do momentu aż będzie odstawało od ścianek i będzie gładkie. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie ciasto zmiksować z jajkami, a następnie przełożyć do szprycy. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku około 10 cm i na każdy taki kwadrat wyciskać kółka ze szprycy. 
Na rozgrzany olej wkładać pączki papierem do góry i po chwili go usunąć. Upieczone pączki odsączyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wystudzenia.
Wszystkie składniki lukru dokładnie wymieszać o gotowym polewać wystudzone pączki.

8 komentarzy:

  1. Lubię takie pączki, ale jeszcze nigdy takich nie smażyłam, więc okazja aby podjąć wyzwanie, bo bardzo apetycznie wyglądają, a smakują pewnie wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie pączki są przepyszne i bardzo szybko znikają z talerza :-)

      Usuń
  2. Bardzo lubię te pączki. Też je zrobiłam, ale u mnie są pod nazwą: pączki hiszpańskie. Różnie są nazywane. Ale jak zwał, tak zwał są po prostu pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak Krysiu, pączki te różnie są nazywane ale zawsze smakują tak samo wyśmienicie :-)

      Usuń
  3. Zrobiłam wczoraj te pączki są wspaniałe, dzięki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń