Podróże

sobota, 22 kwietnia 2017

Szynka czosnkowa

Witajcie kochani w to sobotnie przedpołudnie. Pogoda nas nie rozpieszcza, jest zimno i mokro, a więc spokojnie można zaszyć się w kuchni i upichcić coś pysznego. Ja Wam dziś proponuję pyszną, aromatyczną domową szynkę czosnkową :-)

Szynka czosnkowa


  • ok. 1 kg szynki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki soli do peklowania

Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać czosnek niedźwiedzi oraz sól do peklowania i całość rozmieszać, a następnie natrzeć szynkę i włożyć do szynkowara, który wstawić do lodówki na 24h. Po tym czasie garnek z wodą wyłożyć ściereczką, włożyć szynkowar i parzyć 1,5h, tak aby temperatura wody nie przekraczała 80 st. Następnie wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, a dopiero później wyjąć gotową szynkę z szynkowara.

7 komentarzy: