Dziś zapraszam Was na przepyszne oponki serowe, takie jak robiła moja Babcia i moja Mama. Wspaniale smakują same tylko z cukrem pudrem albo z kubkiem mleka lub kakao. Takie oponki mogą świetnie sprawdzić się na nadchodzący tłusty czwartek :-)
- 25 dag sera białego
- 30 dag mąki
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka
- 8 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka spirytusu
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać szklanką krążki, a następnie na środku każdego krążka wykrawać małe kółka kieliszkiem. Kółka powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć krążki lub je po prostu usmażyć. Oponki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
Taki przepis to jeden z najlepszych. Oponki to super alternatywa dla pączków. Szybko się robi i szybko znikają. Wspaniale Ci się wysmażyły :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Krysiu, dokładnie jest tak jak napisałaś szybko znikają ☺
UsuńUwielbiam i z chęcią teraz bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie skorzystać z przepisu
OdpowiedzUsuńPolecam Moniko bo oponki wychodzą przepyszne ☺
UsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńpierwsze słyszę o takich ale muszą być smaczne
OdpowiedzUsuńO to koniecznie musisz Małgosiu poznać takie oponki i przygotować ☺
UsuńBardzo słodko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM oponki !!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je <3 robię je co jakiś czas ze swojskiego sera :)
OdpowiedzUsuńO tak takie ze swojego serka wychodzą najlepsze ☺
UsuńPyszne,dawno już nie robiłam, dzięki za przypomnienie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam się nap przyszłość 😉
UsuńWyglądają jak donouty, koniecznie muszę spróbować tej serowej wersji. Próbował ktoś je z polewą czekoladową?
OdpowiedzUsuńJa nie robiłam ich z polewą czekoladową,ale sądzę, że byłoby to pyszne połączenie ☺
UsuńPyszne takie oponki:)zabieram do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://snowarskakarolina.blog.onet.pl/