Podróże

sobota, 3 grudnia 2016

Sałatka marchewkowo-cebulowa

Witajcie kochani w tą piękną zimową sobotę, u nas od rana piękne słoneczko i biała sceneria dookoła, a ja przychodzę do Was z przepyszną sałatką marchewkowo-cebulową :-)

Sałatka marchewkowo-cebulowa

  • 1,5 kg marchewki
  • 80 dag cebuli
  • 20 dag sera żółtego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Zalewa:
  • 2 szkl wody
  • 1 szkl octu
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Marchewkę ugotować w łupce do miękkości, a następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę również obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki zalewy zagotować, wsypać pokrojoną cebulę i gotować 10 min, a następnie odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Marchewkę, cebulę, jajka i ser wymieszać razem, dodać majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.

13 komentarzy: