Podróże

piątek, 25 listopada 2016

Zupa krem z selera i kaszy jaglanej

Dziś mam dla Was kolejną kremową zupkę z selera. Uwielbiam selera w każdej postaci, a w takie jesienne dni królują u mnie właśnie takie rozgrzewające zupy m.in. z selera. Polecam spróbujcie i oceńcie sami :-)

Zupa krem z selera i kaszy jaglanej

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 duży seler
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 10 dag kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól himalajska
  • pieprz
  • sok z cytryny

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Następnie dodać pokrojonego w kostkę selera oraz selera naciowego i całość chwilę smażyć. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Osobno ugotować kaszę jaglaną i gdy seler będzie miękki dodać ją do zupy, a następnie całość zblenderować na jednolitą konsystencję. W razie potrzeby dolać jeszcze bulionu warzywnego, regulując gęstość wg swojego uznania. Na koniec dodać starty imbir i doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Podawać posypaną posiekanym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.

15 komentarzy:

  1. uwielbiam zupy krem a ta wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, pyszna jesienna zupka. Uwielbiam i kaszę jaglaną i seler. Właśnie robiłam puree z selera :)

    OdpowiedzUsuń
  3. palce lizać zapraszam do mnie
    recenzje filmów i seriali, prawdziwa uczta dla kinomana
    http://filmowyzbiornik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa zupka, jeszcze nigdy takiej nie jadlam, przygotuje dzis na obiad ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas ostatnio na stole też królują zupy-krem; raz białe, a raz czerwone :) wypróbujemy i Twój przepis! :) pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam zupy krem każdego rodzaju, więc u mnie też często takie zupki kólują :-)

      Usuń