Podróże

piątek, 3 czerwca 2016

Młoda kapusta z koperkiem

Nie wyobrażam sobie wiosny bez młodej kapustki z koperkiem i dziś już kolejny raz w tym roku będzie rządzić u mnie właśnie ona :-) Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką jest daniem prostym takim swojskim z wiejskiej kuchni. Wspaniale smakuje z kromką chleba z masłem lub z młodymi ziemniaczkami i sadzonym jajkiem.

Młoda kapustka


  • 1 młoda kapusta
  • 2 cebule
  • pęczek koperku
  • 0,5 litra bulionu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • pieprz 
  • sól

Kapustę pokroić lub poszatkować nie za drobno, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i wlać bulion. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na połowie masła i dodać do kapusty. Resztę masła roztopić, dodać mąkę i podsmażać mieszając, a następnie dodać do kapusty. Kapustę wymieszać i zagotować, a na koniec doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dodać posiekany koperek. 

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam, najlepsza z koperkiem !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię. Mogę jeść i jeść taką kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam... tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie dania smakują najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie dania smakują najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gotowana młoda kapustka... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ubóstwiam świeżą kapustę, mniam... wzbudziłaś apetyt ;)
    Uszanowanko Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie wiosną także króluje oczywiście młoda kapusta z dużą ilością koperku

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pychotkaaa... już wiem co będzie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń