Podróże

niedziela, 29 maja 2016

Karkówka w sosie musztardowo-chrzanowym

Czas pomyśleć o niedzielnym obiedzie, wiec śpieszę z podpowiedzią dla tych wszystkich którym brak pomysłów :-) Karkówka w sosie musztadowo-chrzanowym z ziemniaczkami i ulubioną surówką to moja dzisiejsza propozycja na niedzielny obiad :-)

Karkówka w sosie musztardowo-chrzanowym

  • 50 dag karkówki
  • musztarda chrzanowa Parczew
  • 2 łyżki posiekanego grubego szczypioru
  • mąka pszenna
  • pieprz
  • sól

Karkówkę umyć osuszyć i pokroić w plastry. Każdy plaster mięsa oprószyć solą i pieprzem oraz posmarować musztardą, odstawić do lodówki na 2h. Po tym czasie mięso oprószyć mąką i podsmażyć z każdej strony. Następnie zalać wodą tak aby mięso było przykryte, dodać posiekany szczypior oraz 3 łyżeczki musztardy i dusić na małym ogniu do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie sos zagęścić mąką według znania oraz doprawić do smaku pieprzem i solą.

15 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Jest pyszna, delikatna i z posmakiem musztardy i chrzanu :-)

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł na pyszny kawałek mięsa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na pyszny kawałek mięsa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego zestawienia jeszcze nie próbowałam... trafia on na moją obiadową listę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wypróbować i może na dłużej zagości takie mięsko u Ciebie :-)

      Usuń
  6. Przyznam, że w takiej wersji nie miałam jeszcze okazji skosztować karkówki, a przepis do mnie jak najbardziej przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe mięsko, aż się głodna zrobiłam :-)

    OdpowiedzUsuń