Podróże

niedziela, 22 maja 2016

Zrazy w sosie musztardowym

Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad to proponuję zrazy wieprzowe w sosie musztardowym. Zraziki z farszem duszone w sosie i podane z ulubionymi dodatkami są po prostu przepyszne i są jednym z przysmaków kuchni polskiej.

Zrazy w sosie musztardowym

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 2 łyżeczki musztardy kremskiej Parczew
  • pieprz
  • sól
Sos:
  • 2 szkl wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy kremskiej Parczew
  • pieprz
  • sól

Mięso umyć, wyciąć plastry mięsa i każdy rozbić tłuczkiem, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć, a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażać. Po wystudzeniu dodać pokrojony w kostkę ogórek, musztardę oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość wymieszać i porcjami wykładać na plastry mięsa. Każdy plaster zrolować i spiąć wykałaczkami. Zrazy delikatnie oprószyć mąką i podsmażyć z każdej strony. Wodę na sos zagotować wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, włożyć podsmażone zrazy i całość dusić. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć ja a z wywaru przygotować sos dodając śmietanę, musztardę oraz mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Sos doprawić do smaku pieprzem i solą. Zrazy podawać z sosem i ulubionymi dodatkami, np. kluskami śląskimi lub ziemniakami oraz buraczki lub dowolna surówka.

12 komentarzy: