Podróże

sobota, 21 maja 2016

Makaron z ciecierzycą

Witajcie kochani w ten sobotni poranek, dziś przychodzę do Was z pysznym i szybkim daniem makaronowym. Danie to sprawdzi się zarówno w tygodniu gdy po pracy trzeba przygotować coś szybkiego jak i w weekend gdy pogoda dopisuje i wolimy spędzać czas na świeżym powietrzu.

Makaron z ciecierzycą

  • 30 dag bezblutenowego makaronu pastani z mąki kukurydzianej Biedronka
  • 1/2 szkl ciecierzycy Biedronka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • sos sojowy
  • sos tabasco
  • pieprz
  • sól
  • szczypiorek

Ciecierzycę zalać wodą na noc, następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, a następnie dodać pomidory z puszki. Dodać również makaron, ciecierzycę oraz wszystkie przyprawy i wszystko razem chwilę podusić aby wszystkie smaki się połączyły. Na koniec dodać drobno posiekany szczypiorek i wymieszać.

15 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo pysznie i bardzo ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny obiad z moją ulubioną ciecierzycą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również lubię ciecierzycę pod każdą postacią :-)

      Usuń
  3. Pysznie i szybko, jak lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu super danie :-) jestem zdecydowanie na tak :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dopiero niedawno przekonałam się do ciecierzycy, polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz trzeba nadrobić i przygotowywać ją w różnej postaci ;-)

      Usuń
  6. Już wiem co jutro zrobię na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że podsunęłam pomysł na obiad :-)

      Usuń
  7. Małgosiu uwielbiam cieciorkę a z makaronem na pewno super smakuje

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wygląda, chętnie sama zrobię :)

    OdpowiedzUsuń