niedziela, 7 stycznia 2018

Warsztaty Kulinarne z Polskim Mięsem

Jakiś czas temu zostałam zaproszona przez Polskie Mięso na warsztaty kulinarne. Warsztaty te odbyły się w uroczym miejscu w Pensjonacie Uroczysko w Zaborku. Szef kuchni Marcin Budynek wprowadził nas w tajniki właściwego przygotowywania mięsa wieprzowego. Dowiedzieliśmy się jak przygotować idealną marynatę, jak długo piec i wędzić mięso oraz wiele innych ciekawostek związanych z mięsem, dzięki czemu przygotowanie na obiad wspaniałego mięsa nie stanowi już żadnego problemu :-)
Zapraszam Was do obejrzenia filmu z tych właśnie warsztatów, a i Wy również dowiecie się wielu ciekawych informacji na temat jak przygotowywać mięso wieprzowe :-)


Podczas warsztatów przygotowywaliśmy marynaty do mięsa, jak również różnego rodzaju musztardy smakowe, tak jak np. musztarda gruszkowa czy musztarda śliwkowa, a także chutney z jabłka.








Podczas uroczystej kolacji szef kuchnia Marcin Budynek przygotował dla nas przepyszne dania, których smak na długo pozostanie w naszej pamięci :-)



Przystawka zimna: 
Płatki wędzonej słoniny, marynowana polędwiczka, krem z gorczycy i kiszone warzywa.

Przystawka ciepła: 
Kaszanka z sarny, pieczony boczek wieprzowy glazurowany miodem i domowym piwem.

Przystawka ciepła:
Żur z dojrzewającą kiełbasą.

Danie główne:
Stek z golonki, kasza gryczana z grzybami i kapusta z kminem i czarnuszką.

Deser:
Pieczone owoce, sos z owoców leśnych i migdałowa kruszonka.

Podczas całych warsztatów panowała wspaniała atmosfera, która w połączeniu z przepysznymi daniami jakie zaserwował nam Marcin Budynek spowodowała, iż śmiało mogę powiedzieć, że były to najlepsze warsztaty kulinarne na jakich byłam do tej pory :-) Także Polskiemu Mięsu serdecznie dziękuję za zaproszenie i możliwość wzięcia udziału w tych warsztatach, które bardzo poszerzyły moją wiedzę na temat mięsa i jego przygotowania :-)

5 komentarzy:

  1. Warsztaty to idealny pomysł na poszerzenie i pogłębienie wiedzy kulinarnej. Świetnie, że dzielisz się z nami takimi doświadczeniami,dużo się dowiedziałam, na temat wieprzowiny i jej obróbki dzięki Twojej recenzji. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Krysiu że mogłam przekazać wszystko czego nauczyłam się na tych warsztatach :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. zgadza się i można się dowiedzieć dużo nowych rzeczy :-)

      Usuń
  3. Stworzone przez Was dania prezentują się naprawdę bardzo apetycznie! Muszę przyznać, że zgłodniałam już od samego patrzenia na nie. Tematyczne kursy gotowania, podczas których uczestnicy zgłębiają wspólnie wiedzę na temat przeróżnych kuchni świata, potrafią być bardzo rozwijające. Sama niejednokrotnie uczestniczyłam w takich spotkaniach organizowanych w Krakowie i muszę przyznać, że bardzo ciepło je wspominam.

    OdpowiedzUsuń