Uwielbiam marynowaną paprykę i zawsze spory zapas mam jej w spiżarce. Ale w tym roku zrobiłam ją trochę inaczej niż zawsze, a mianowicie z dodatkiem miodu, i powiem Wam, że jest naprawdę pyszna, więc polecam koniecznie wypróbujcie paprykę marynowaną z miodem.
- 2 kg papryki
Zalewa:
- 2 l wody
- 1,5 szkl octu
- 2 łyżki soli
- 1,5 szkl cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
Paprykę umyć, przekroić i wyjąć gniazda nasienne, a następnie przekroić na ósemki. Oczyszczoną paprykę układać w słoikach litrowych. Wszystkie składniki zalewy zagotować, a następnie zalać nią paprykę i zakręcić słoiki. Pasteryzować 15 min, a następnie ułożyć do góry dnem i przykryć grubym kocem pozostawiając do wystudzenia.
Z miodem jeszcze nie robiłam. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńwow z miodem!!! Świetny pomysł, a jeszcze w tym roku papryki nie robiłam, więc propozycja nie do odrzucenia, skorzystam na pewno. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńKrysiu koniecznie wypróbuj :-)
UsuńBardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZ miodem brzmi całkiem dobre połączenie
OdpowiedzUsuńTrzeba wypróbować! wygląda super :)
OdpowiedzUsuń