sobota, 17 czerwca 2017

Ciasto orzechowo-makowo-kokosowe z jabłkami

U nas dziś za oknem deszczowo, pochmurno i zimno, a więc czas na wypieki w kuchni i może skusicie się na takie oto ciasto makowo-orzechowo-kokosowe z jabłkami :-)

Ciasto makowo-orzechowo-kokosowe z jabłkami


Ciasto orzechowe:


  • 2 jajka
  • 10 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag mielonych orzechów

Ciasto makowe:
  • 2 jajka
  • 10 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag suchego maku

Ciasto kokosowe:
  • 2 jajka
  • 10 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag kokosu

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
Ciasta:
Białka oddzielić od żółtek, margarynę utrzeć z cukrem, a następnie ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem oraz mielone orzechy (w kolejnym cieście suchy mak, a jeszcze w następnym kokos). Na koniec ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st do tzw. "suchego patyczka"

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać jabłka oraz cukier i smażyć na małym ogniu, aż do całkowitego rozgotowania. Na koniec wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Gotowe jabłka pozostawić do lekkiego przestudzenia i lekko ciepłymi przekładać placki.
Wierzch ciasta polać polewą i dowolnie udekorować.

7 komentarzy:

  1. Ciasto wykwintne, królewskie,na specjalne okazje, ale nie tylko.Zawiera połączenie wielu smaków, kolorystycznie ładnie się prezentuje, mimo iż trochę pochłania czasu to jednak warto je wykonać, bo smakowitość wszystko zrekompensuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechowiec we wspaniałej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam ja chcę kawałek takiego ciasta bo mi ślinka cieknie na jego widok :-)

    OdpowiedzUsuń