Witajcie kochani w ten piękny sobotni poranek, dziś przychodzę do Was z pomysłem na danie bezmięsne. Danie, które dawniej często gościło na stołach a teraz jest już przez wiele osób zapomniane. Jednak warto wracać do dawnych dań bo są one naprawdę wspaniałe. Jednym z takich dań jest właśnie pieróg z kaszy gryczanej, który z dodatkiem kefiru stanowi pyszny obiad.
- 1 szkl kaszy gryczanej
- 1 szkl mleka
- 2 szkl ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 2 szkl twarogu
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- pieprz
- sól
Kaszę przepłukać wodą, wsypać do miski i zaparzyć wrzącym mlekiem. Następnie dodać przetarte ziemniaki i twaróg i dokładnie wymieszać. Dodać roztopione masło, jajko oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość dokładnie wyrobić, uformować wałek, owinąć papierem do pieczenia, włożyć do blaszki i piec około 40 min w temp. 180 st.
Po upieczeniu odwinąć z papieru i pokroić w plastry. Podawać z kefirem.
Nietuzinkowa prpozycja :) Bardzo oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńNa prawdę warto spróbować :-)
UsuńBrzmi smacznie
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Marto :-)
UsuńZa kaszą nie przepadam, ale tutaj się skuszę.
OdpowiedzUsuńSpróbuj Elu a zobaczysz że w tej wersji kasza jest "jadalna" 😉
UsuńŚwietnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na obiad, chetnie wyprobuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńCzekam na wrażenia smakowe 😉
UsuńNie lubię kaszy, ale ten przepis kusi.
OdpowiedzUsuńW tej wersji kasza jest naprawdę "zjadliwa" 😉
UsuńBardzo fajny pomysł na pyszny przepis :-)
OdpowiedzUsuńciekawa alternatywa obiadowa :) coś czuję że się na nią skuszę :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbujcie ☺
UsuńUwielbiam ciekawe połączenia ,przepis wydaję sie prosty .Wiec chyba wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie :-)
UsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńA jak smakuje :-) Dziekuje za odiwdziny i zapraszam czesciej :-)
UsuńPrzepyszne mi wyszły :D
OdpowiedzUsuń