sobota, 4 marca 2017

Pieróg z kaszy gryczanej

Witajcie kochani w ten piękny sobotni poranek, dziś przychodzę do Was z pomysłem na danie bezmięsne. Danie, które dawniej często gościło na stołach a teraz jest już przez wiele osób zapomniane. Jednak warto wracać do dawnych dań bo są one naprawdę wspaniałe. Jednym z takich dań jest właśnie pieróg z kaszy gryczanej, który z dodatkiem kefiru stanowi pyszny obiad.

Pieróg z kaszy gryczanej


  • 1 szkl kaszy gryczanej
  • 1 szkl mleka
  • 2 szkl ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 szkl twarogu
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól

Kaszę przepłukać wodą, wsypać do miski i zaparzyć wrzącym mlekiem. Następnie dodać przetarte ziemniaki i twaróg i dokładnie wymieszać. Dodać roztopione masło, jajko oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość dokładnie wyrobić, uformować wałek, owinąć papierem do pieczenia, włożyć do blaszki i piec około 40 min w temp. 180 st.
Po upieczeniu odwinąć z papieru i pokroić w plastry. Podawać z kefirem.

20 komentarzy:

  1. Nietuzinkowa prpozycja :) Bardzo oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam, chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za kaszą nie przepadam, ale tutaj się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj Elu a zobaczysz że w tej wersji kasza jest "jadalna" 😉

      Usuń
  4. Fajna propozycja na obiad, chetnie wyprobuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię kaszy, ale ten przepis kusi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej wersji kasza jest naprawdę "zjadliwa" 😉

      Usuń
  6. Bardzo fajny pomysł na pyszny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawa alternatywa obiadowa :) coś czuję że się na nią skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciekawe połączenia ,przepis wydaję sie prosty .Wiec chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak smakuje :-) Dziekuje za odiwdziny i zapraszam czesciej :-)

      Usuń