Dawno nie było na blogu przepisu na ciasto, a więc już to nadrabiam i dzielę się z Wami przepisem na obłędne w smaku ciasto o intrygującej nazwie "Makowa panienka" Wspaniałe makowo-kokosowe ciasto z delikatnie cytrynowym kremem z pewnością Wam zasmakuje. Ja wprost je uwielbiam i mogłabym je jeść codziennie z filiżanką wyśmienitej kawy Sydney o smaku i aromacie mięty z lekką nutą czekoladową od Tea&Coffee Rebels
- 8 białek
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 15 dag cukru
- 20 dag suchego maku
- 15 dag wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 2 szkl mleka
- 12 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 żółtka
- 1 budyń waniliowy
- sok z 1/2 cytryny
- 15 dag masła
Poncz:
- 50 ml soku z cytryny
- 50 ml wody
Dodatkowo:
- dżem wiśniowy lub porzeczkowy
- 1/2 szl wiórków podprażonych na suchej patelni
- żurawina suszona
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę wraz z szczyptą soli. Dodać cukier i ciągle ubijać. Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mak oraz wiórki kokosowe i proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez około 20 min. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
Krem:
Mleko zagotować wraz z cukrem waniliowym. Żółtka i cukier utrzeć do białości, następnie dodać budyń i dalej ucierać, aż do uzyskania gładkiej masy. Do masy jajecznej dodać trochę wrzącego mleka i zmiksować. Tak zahartowaną masę jajeczną wlać do reszty wrzącego mleka i gotować cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch, następnie ciągle ucierając dodać sok z cytryny i małymi porcjami dodawać wystudzony budyń. Dokładnie utrzeć do powstania puszystego kremu.
Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, następnie rozsmarować dżem, a na to 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta, które również nasączyć ponczem i wyłożyć na nie resztę kremu. Wierzch ciasta posypać podprażonymi i wystudzonymi wiórkami kokosowymi i udekorować żurawiną. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce.
Wygląda bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :-)
UsuńAle pyszności, aż ślinka cieknie ;-)
OdpowiedzUsuńOj tak można zakochać się w tym cieście :-)
Usuńpyszności
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakuje :-)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWpisałam na listę do zarobienia jak najszybciej:)
OdpowiedzUsuń